Sayfalar

8 Ekim 2015 Perşembe

Kahvaltılık Sosumuz...


Kış hazırlıkları hızını kesse de karınca kararınca devam ediyor bizim hanede :-) Bu sefer ki tarifimiz yine anneanne veli sevgili Şengül abladan. Bu sosun adı kahvaltılık ama marifetleri büyük! Bu şekliyle yenilebildiği gibi, çarşılarda yedi renk bir pakette satılan baharatlar bir kaseye dökülüp karıştırılıp bir miktar sosumuzun üzerine döküldüğünde ya da ceviz kırılıp eklendiğinde ya da sarımsak maydanoz ilavesiyle pek çok farklı lezzet elde etmek mümkün. Yani bu sos aslında kış kahvaltılarının hammaddesi diyebiliriz. Ayrıca spagetti ve pizza sosu olarak da çok uyumlu olacağını tahmin edebiliyorum. Biz kış gelmeden stokları eritmeye başladık bile :-)


Malzelemeler;

-5 kilo kırmızı biber (ev hanımları literatüründe kapya-etli biber-tarhanalık biber-Bursa biberi gibi isimleri var.)
-5 kilo domates
-200 gr. tereyağı
-5 baş sarımsak
-Tuz

Yapılışı;

Biberleri hangi imkanımız varsa (ocakta, fırında, mangalda) onunla közlüyoruz. Domatesleri rendeliyoruz ( bu sabırlı ve gayretli hanımlar için geçerli. Ben doğrudan robottan geçirdim.) Temizlenip doğranmış biberleri de robottan geçiriyoruz. Erittiğimiz tereyağında biber ve domatesleri kavuruyoruz. Sonra fırın tepsilerine döküyoruz. 2 tanesi fırının kendi tepsisi olmak üzere 4 tepsi çıktı benim malzemelerimden.  Ara ara karıştırarak (yaklaşık 3 saat) suyunu çekene kadar 200 C. ye ayarlı fırında pişiriyoruz. Çıkarmaya yakın sarımsağı doğrayıp tuzunu serpip karıştırıyoruz. Sıcakken kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Uyutma usülüyle dinlendiriyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder