3 Nisan 2014 Perşembe

Pırasalı Kaygana'ya da Hayır Der mi Çocuklar?


Bahar evlerimize bereketiyle, ruhlarımıza neşeyle geliyor çok şükür. Kahvaltıda birbirinden lezzetli seçenekler sunmanın tam vakti. Geçtiğimiz yazdan kış için hazırlananlar, kışın son demlerini süren kış sebzeleri ve turfanda yaz sebzeleri... Hepsini bir tabakta, bir sofrada görebilmek, bunları yiyebilmek, nimet idrakinde olabilmek ne güzel... 



Uzun soluklu dostlukların sonuçlarından biri de zamanla bütün aileyle dost haline geliyor olmak belki de. Arkadaşımın çok sevdiğim annesi evinde, şehirlerinde misafir olduğumuz günlerin o güzel kahvaltılarının birinde kaygana yapmıştı bize. O zamandan beri çocuklarımın sevmediği ya da yemekte nazlandıkları bütün sebzeler hooooppp kaygananın içine. Kaygana, yöresel olarak daha profesyonel yapılışları var mı bilemiyorum ama anladığım kadarıyla akıtmanın sebzeli ve daha yoğun hali. Ben de kendi mutfağıma göre şu şekilde yapıyorum kayganayı;

Pırasalı Kaygana;

1 parça pırasının yeşil kısmı
1 çay b. kefir
2 yumurta
1 yk tam buğday unu
kekik
tuz

incecik doğranan pırasalar zeytinyağında kavrulur. Bir kasede yumurta, kefir, un, tuz, kekik çırpılır. Kavrulan pırasaların üzerine dökülür. Önlü arkalı pişirilir.

Tabağımızda başka neler var; mevsiminde semt pazarından alıp kırarak yemeye hazırladığım yeşil zeytinler, mevsim meyveleriyle yazdan hazırladığım erik reçeli, çocukların domates ısrarlarına dayanamayıp sayıyla aldığımız çeri domatesler, maydanoz ve içecek olarak yine geçen yazdan hazırlayıp kış için sakladığım vişne şurubu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder