5 Mart 2014 Çarşamba

Buğday Aşı/ Çorbası (Keşkek'in Kardeşi...)

Ben Egeliyim... Bizim oraların kültürüne biraz aşina olanlar bilir; 'keşkek' adında hatırlı bir yemeğimiz vardır. Çok özenilen düğün yemeklerinin, kurban bayramı sofralarının baş tacıdır. Geleneksel usûlle hazırlandığında çok zahmetlidir ama yiyimine de doyulmaz... Benim ninelerimden ve biraz da annemden hatırladıklarımla; akşamdan güzelce yıkanıp ıslatılan buğday sabah erkenden pişirilmeye başlanır. Pişirme işleminin yarısında yani buğday yumuşamaya başlayınca kuzunun gerdan eti de eklenir ve buğdaylar dağılıncaya kadar pişirilir. etler liğme liğme olsa da buğdayla iyice özleşmesi için tahta bir kaşık-kürekle bir süre dövülür (Günümüz teknolojisinden yararlanmak isteyenler dövme kısmını blenderla hallediyorlar). Bu işlemin sonunda çatala aldığınızda çataldan akmayan ve erimiş kaşar peyniri gibi uzayan bir yemeğe dönüşür. Buğdayla kuzu etinin tatlarının uyumu örtülmesin diye içine hiçbir baharat konulmaz hatta tuzu bile eser miktardadır. Dileyen tabağına karabiber ekleyebilir. 
Keşkek bu kadar besleyici ve lezzetli olunca, bana da bu çorbayı üretmek düştü galiba. Esinlendiğim bir yer vardır mutlaka ama içeriğinde bana mahsus malzemeler var. 


 Malzemelerim;
1,5 sb. akşamdan yıkanıp ıslanmış buğday
2 kuzu incik
1 sb. kefir
1 yumurtanın sarısı (beyazı ertesi günkü kahvaltımızda kullanılmak üzere dolaba :-))
1 sb. haşlanmış nohut
3 diş sarımsak
himalaya tuzu, karabiber, pul biber

Buğdayla kuzu incikleri aynı anda düdüklü tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca altını kısıp düdüğünü kapatın ve alarmınızı 45 dk. ya kurun. Süre dolunca düdüklünün havasını çıkarmasını bekleyin. düdüklü sakinleşince dikkatlice hava düdüğünü kaldırın ki kalan hava da çıksın. Kuzu incikleri bir tabağa alın, etlerini didikleyecek kadar soğumasını bekleyin. Bu arada tencerede kalan buğdayı çorba tenceresine aktarın ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca bir kasede yumurtayla birlikte çırptığınız kefiri yavaş yavaş ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırın. Sarımsakları rendeleyin, didiklediğiniz etlerle nohutları birlikte ilave edin. Yaklaşık 10 dk. kaynatın. Altını kapatmadan hemen önce tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip şöyle bir karıştırın. Ocağı ve tencerenin kapağını kapatın. 15 dk. demlendirip servis yapabilirsiniz.
Bizim ana öğün yemeğimizdir ve kışın 15 günde bir mutlaka pişiririm. Yanına ekmek bile aramam, çocuklarım sadece bundan bir tabak içtiklerinde protein, kalsiyum, karbonhidrat ve damak zenginliği ihtiyaçlarını karşıladıkları için mutlu mutlu gezinirim :-))




Ve sabahın seherinde babalarını uzun yola uğurlayan iki çift masum gözün tan ağarışını seyretmeleri... Etraflarında gelişen her tabii olayda bile büyük mucizeler yakalamışcasına heyecanlanmalarına şahit olmak...
Huzur mu? Huzur... Çok şükür...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder